02 polarbear wildlife svalbard Dominic-Barrington Landscape 1920x1080

Del:

14 fakta om isbjørn

Den afrikanske savannen har løver - i Arktis finner vi isbjørner. Sjekk disse faktaene som du sannsynligvis ikke visste om kongen av Arktis.

Denne ville, men likevel kosedyraktige skapningen dominerer den islagte villmarken og er øverst i matkjeden. Hvis du er heldig, kan det være du ser isbjørn på en av våre båt- eller snøscooterturer.

1. Den lengste dokumenterte svømmeturen uten stans som en isbjørn har foretatt, er på 685 km i løpet av seks dager. Se opp, Michael Phelps – det tilsvarer distansen mellom Washington D.C. og Boston. Under svømmeturen mistet hunnbjørnen 22 prosent av sin kroppsvekt. Studier viser at man kan vente seg flere langdistansesvømmere blant isbjørn i fremtiden på grunn av det krympende isdekket.

2. Det latinske navnet for isbjørn er «ursus maritimus», som betyr havbjørn. I inuittisk mytologi kalles isbjørnen Pihoqahiak – «den evige vandrer».

3. Når vi snakker om språk, betegnes isbjørn i Norge ofte som «kvitbjørn» eller «polarbjørn» etter det engelske artsnavnet «polar bear». Andre betegnelser kan også være «Kongen av Arktis» og «gammel mann i skinnkappe».

4. Isbjørnbinnen føder vanligvis to unger, som lever sammen med moren i mer enn to år til de kan jakte og overleve på egen hånd. Binnene får ingen hjelp fra sine eneboende hannmaker.

5. Gjennomsnittlig vekt på en voksen binne er ca. 250 kg. Når de er drektige kan binnene imidlertid veie så mye som 500 kg. En fullvoksen hannbjørn veier ca. 450 kg.

6. Gjennomsnittlig levetid for isbjørn i vill tilstand er 15 til 18 år.

7. Disse bjørnene er et av de dyrene som blir mest påvirket av klimaendringene siden landområdene bokstavelig talt smelter under potene.

8. Primært spiser isbjørner sel.

9. De er verdens største landlevende rovpattedyr og det største medlemmet i bjørnefamilien.

10. Spekket kan bli inntil 10 cm tykt. Under sin hvite pels – som er suveren kamuflasje – har isbjørnene sort hud for at varmen fra solen bedre skal trenge gjennom. Pelsen vokser til og med under klørne, noe som beskytter mot kalde overflater.

11. Selv om de fleste isbjørner fødes på land, tilbringer de mesteparten av tiden til havs. To av de viktigste habitatene i Arktis for isbjørnene er Beauforthavet og Chukchihavet.

12. Isbjørner er den eneste bjørnetypen som regnes som et sjødyr.

13. Selv om isbjørnene ser yndige ut, er de kraftige rovdyr som sjelden frykter mennesker, noe som gjør dem farlige.

14. Disse arktiske herskerne har ingen naturlige fiender.

Denne artikkelen ble først publisert på Hurtigrutens hjemmesider.

Få nyhetsbrevet vårt

I nyhetsbrevet får du gode reisetilbud, historier fra Svalbard, tips til hvordan du skal kle deg i kulda, og innimellom en og annen fun fact om isbjørn.

Det du trenger å vite
Hurtigruten Svalbard bruker cookies for å forbedre og tilpasse din opplevelse av våre digitale tjenester. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, aksepterer du bruken av cookies. Les vår Cookie-policy dersom du vil vite mer eller deaktivere informasjonskapslene. Les mer om personvernerklæring